.
Lech Wa³êsa: Stawianie mi zarzutów jest haniebne Przemys³aw Malinowski By³y prezydent Lech Wa³êsa wyda³ oœwiadczenie w sprawie z³o¿enia nieprawdziwych zeznaù. "Mam nadziejê, ¿e osoby , które doprowadzi³y do postawienia mi tego haniebnego zarzutu ponios¹ za to kiedyœ odpowiedzialnoœÌ" - przekaza³.
© , Jerzy Dudek Lech Wa³êsaW piÂątek Lech Wa³êsa zostaÂł przesÂłuchany w charakterze podejrzanego. ByÂłemu prezydentowi przedstawiono zarzut dotyczÂący zÂłoÂżenia nieprawdziwych zeznaĂą majÂących sÂłuÂżyĂŚ za dowĂłd w postĂŞpowaniu karnym prowadzonym w sprawie podrobienia na jego szkodĂŞ dokumentĂłw operacyjnych SÂłuÂżby BezpieczeĂąstwa z lat 1970-1976.
Wa³êsa nie przyzna³ siê do pope³nienia zarzucanego mu czynu i odmówi³ sk³adania wyjaœnieù.
Lech Wa³êsa us³ysza³ zarzut sk³adania nieprawdziwych zeznaù
W opublikowanym w internecie oÂświadczeniu przekazaÂł, Âże stawiany mu zarzut "jest haniebny". "Jest to kolejne oszczerstwo, prĂłba zdyskredytowania mnie w oczach opinii publicznej, a w konsekwencji umniejszenie mojej roli w historii" - przekonuje byÂły prezydent.
"Mam nadziejĂŞ, Âże osoby, ktĂłre doprowadziÂły do postawienia mi tego haniebnego zarzutu poniosÂą za to kiedyÂś odpowiedzialnoœÌ. Prokuratura nie jest miejscem do ustalania prawd historycznych – prawdĂŞ o tamtych czasach ustalÂą historycy, a wyrokĂłw historii nie bojĂŞ siĂŞ" - czytamy w oÂświadczeniu.
Wa³êsa zapowiedzia³, ¿e nie bêdzie t³umaczy³ siê prokuraturze "z dzia³aù, które przynios³y zwyciêstwo Solidarnoœci, wolnoœÌ Polsce, a w konsekwencji upadek komunizmu". "Korzystam z przys³uguj¹cego mi prawa i odmawiam sk³adania wyjaœnieù" - doda³.
https://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/polska/lech-wa%C5%82%C4%99sa-stawianie-mi-zarzut%C3%B3w-jest-haniebne/ar-AAQ6aem?ocid=msedgdhp&pc=U531.